30 Mart 2010 Salı

Kütüphane ( Tanrılar Okulu )

İki yıldır sürekli üzerinde düşündüğüm ve ikinci kez okuma ihtiyacını hissettiğim kitaptır (tam bir ekşi sözlük yazarı). Tanrılar Okulu bir motivasyon kitabı değil, bir felsefe kitabı (kitapçılarda felsefe kitapları raflarında bulabilirsiniz ). Yazar önsözde "bu kitap bir harita , bir kaçış planıdır" diyor . Kendi kişisel devrimini yaratan bir adamın hikayesi. Bu yüzden okurken kendinizden çok şey bulacaksınız. Bazı fikirlerinin inançlarınıza saldırdığını düşünebileceğiniz, önyargılarınız yüzünden hızla uzaklaşmak isteyeceğiniz bir kitapta olabilir, her düşünce gibi kendiniz için lazım olanları alıp gerisini çöpe atacağınız bir yardımcı da. Hangisi olacağına karar verebilmeniz için okumanız gerekiyor. Alıntılara karar vermekte çok zorlandım çünkü okuduğunuzda farkedeceksiniz ki her sayfasında muhakkak işaretlemek zorunda hissedeceğiniz cümleler var.

Eat less and Dream more .
Sleep less and Breathe more.
Die less and Live forever .

***

Dream, dream, dream. Never stop dreaming. Reality will follow. 

Düşle, düşle, düşle… Düş kurmayı asla bırakma! Gerçekler ardından gelecektir.

***

The world is such, because you are such.

Dünya böyle çünkü sen böylesin .

***

… karışıklık , şüphe ,kargaşa , kriz , kızgınlık , umutsuzluk ve acı , tümü büyümek için yararlanılması gereken mükemmel fırsatlardır.

***

Kendinize bir bakın! Kendinizi titizlikle irdeleyin! Varlığınızın en karanlık köşelerine kadar girin! Her türlü şüphe ve korkunuzu, daha yüreğinizde filizlenmeye başladığı o ilk anda kendi ellerinizle boğun. Gerekirse kendinize karşı zor kullanın. Kendinize mutluluk, huzur ve netlik yükleyin. Dışınızdaki dünyanın koşulları sizi mutsuz edemez, ama sizin mutsuzluğunuz dünyada ki tüm sefaletlerin kaynağını yaratır. Yoksulluk aklın bir hastalığıdır!

***

Herşey de kendinizi suçlayın, başınıza ne gelirse gelsin kendinizi sorumlu tutun. Tüm sırların sırrı, Mea Culpa ‘* dır . * Suç benim.

***

…En büyük devrim, tüm girişimlerin en büyüğü, hatta tek ve en anlamlı olanı, kendini değiştirmektir.

***

Hiç kimsenin , kendinden büyük bir amacı olamaz , sıradan bir insan bir apartman dairesine sahip olmayı düşler, başkası bir villayı düşleyebilir, ama Versailles Sarayı‘nı ancak bir kral düşleyebilir.

***

Gerçek özgürlük bir armağan olarak gelmez. İnsan bunu tüm gücüyle yürekten istemeli ve bedeli her ne olursa olsun onu hak etmek için çaba göstermelidir. Bunu ancak o zaman elinde tutabilir. Benim dünyamda dehşetinizin ve ağırkanlılığınızın tek bir zerresine bile yer yoktur. Daha fazlasına sahip olmak ve daha fazla olmak için, sahip olduğumuz ve bizi biz yapan her şeyden vazgeçmek gerekir .

***

İnsanın en büyük yanılgısı bir geleceği olduğuna inanmasıdır. Oysa sıradan bir insanın bir geleceği yoktur. Görünenlerin ötesinde, o daima ve sadece geçmişiyle karşılaşır. Yine de herkes yaşamında başına gelenlerin, yalnızca onun için özel olarak yaratılmış, daha önce hiç olmamış, yepyeni olaylar olduğunu varsayarak kendini kandırır. İnsanın çevresinde gördüğü yani dışındaki gerçeklik geçmiştir. Senin şimdi olarak nitelediğin şey aslında gecikmeli bir yayındır... Kişinin yaşamını yönetmesinin tek yolu ‘an ve burada ‘ olmaktır…

***

Yaşam içinde bulunduğun durumu gösteren en korkunç maskesini takıp, sen her nerdeysen seni oradan çıkartmaya gelir. Korktuğun şey nedir? Yoksullaşmak mı? Terk edilmek mi? Sağlığını, evini veya işini yitirmek mi? İşte yaşamının seni korkutmak için takınacağı maske de o olur. Bir kişi her neden korkuyorsa, yolda önüne çıkacak olaylarda o korkusu birebir gerçekleşerek kendini gösterir. Geçilmemiş sınavlar gibi er ya da geç onları yeniden göğüslemek zorunda kalacaktır .

***

Korkularından kendi kurtar! Korkusuzluk, mutlak doğruya ve bütünlüğe geçilen kapıdır, ama göstereceğin hiçbir çaba seni korkusuz kılamayacaktır. Korkusuzluk, sen korkacak hiçbir şey olmadığına inandığında, kendiliğinden gelecektir.

***

Düş var olan en gerçek şeydir. Kendini düşe çelikten bir halatla bağla ve hiç kimsenin, hiçbir şeyin seni ondan ayırmasına izin verme! Düş'ten yoksun bir adam, evrende kaybolmuş bir kırıntıdan farksızdır .

11.01.2010

1 yorum:

  1. Kesinlikle okunmasi gereken harika bir kitap.. Dus'un ogretisi.... Olumsuzlugun yolunu acan bir kapi kilidinin anahtari kadar degerli bir kitap!

    YanıtlaSil